Xavier Miserachs. Miserachs Barcelona | MACBA | 18.09.15 – 27.03.16

Miserachs Barcelona proposa un viatge emocionant en el temps, una aventura en la qual la fantasmagoria característica de les fotografies és de vegades pura arqueologia i altres vegades el mateix present. A l’exposició les imatges de Barcelona, blanc i negresón vives, canvien de la mateixa manera que es transforma contínuament l’energia de la ciutat i la seva gent. D’una manera semblant al fotollibre, la mostra Miserachs Barcelona planteja experiències urbanes tan fluides i instantànies com les fotos, que sempre són incompletes i imperfectes, però en canvi conserven l’efímer i resisteixen a l’oblit.

A Miserachs Barcelona, l’espectador troba les fotos de Barcelona, blanc i negre disposades en forma de grans murals, aparadors, ampliacions i projeccions. Al començament s’hi veu un panorama crepuscular, irreal i documental alhora, que remet als horitzons llunyans del cinema. Després s’entra a la ciutat, en un muntatge en forma de mecano que recrea les exposicions dels anys en què Miserachs preparava el seu fotollibre. Es tracta d’un model que es va començar a practicar a les aules de la Bauhaus i va assolir la plenitud fotogràfica en les estructures portàtils de The Family of Man. Més endavant és possible passejar literalment per les pàgines del fotollibre de Miserachs i l’enrenou dels carrers i places d’una Barcelona sense turistes gràcies a grans ampliacions tridimensionals, que transformen l’espai en una escenografia teatral on l’espectador pot sentir-se actor. En una altra sala dominen les projeccions, que envolten el públic amb un canvi continu en què el passat i el present es confonen. Al final, es mostra en una pantalla Barcelona, blanc i negre amb tot detall. En aquest espai també hi ha exemplars del fotollibre i les derives de l’itinerari que va seguir Xavier Miserachs mentre el preparava.

Horacio Fernández

Producció: exposició organitzada i produïda pel Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).
Comissari: Horacio Fernández

Per a més informació clica aquí

+ NOTICIAS