Soledad Sevilla. “Nada temas, dice ella. Cuando el arte revela verdades místicas”, al Museu Nacional d’Escultura de Valladolid | 18.11.15 – 28.02.16

L’exposició Nada temas, dice ella. Cuando el arte revela verdades místicas, la qual clausura els actes organitzats pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport en motiu del V Centenari del naixement de santa Teresa de Jesús, ha estat organitzada per Acción Cultural Española (AC/E), el Museu Nacional d’Escultura i la Direcció General de Política d’Indústries Culturals i del Llibre. El Museu obre per primera vegada de forma conjunta les seves tres seus per acollir la mostra.

L’exposició està comissariada per Rosa Martínez, directora artística de biennals internacionals com les de Venècia o Istanbul, i tracta de mostrar la força amb la que l’espiritualitat, la religiositat i allò sagrat segueixen sent avui dia allò que manté la creació artística. Així ho posa en relleu aquest grup de 21 artistes contemporanis, de reconegut prestigi, seleccionats per la seva connexió temàtica, conceptual o existencial amb la figura i el llegat de Teresa de Jesús: Marina Abramovic, José Ramón Ais, Pilar Albarracín, Francis Alÿs, Kimsooja, Miquel Barceló, Louise Bourgeois, Dora García, Cai Guo Qiang, Anish Kapoor, Waqas Khan, Cristina Lucas, Bruce Nauman, Nikos Navridis, Rivane Neuenschwander, Anila Quayyum, Egle Rakauskaite, Soledad Sevilla, Josefa Tolrà, Eulalia Valldosera y Bill Viola. Alguns han creat obres específiques per a aquesta exposició, mentre altres conviuran amb peces singulars de la col·lecció històrica del Museu. En conjunt utilitzen mitjans diversos que van des de la ceràmica i el dibuix al vídeo, la performance, les instal·lacions o intervencions en l’espai públic.

El recorregut per les tres seus monumentals del Museu Nacional d’Escultura, un Col·legi del segle XV i dos palaus del segle XVI, situats en un mateix carrer, genera una simbiosi molt reveladora entre les obres contemporànies i algunes de les peces més significatives de la col·lecció permanent. Aquesta interacció crítica s’expandeix al Coco Café, pròxim al Museu, que, en una experiència singular, connecta allò públic amb allò privat, les associacions cíviques i les institucionals.

Nada temas, dice ella. Cuando el arte revela verdades místicas, la qual es podrà veure del 18 de novembre de 2015 al 28 de febrer de 2016 a Valladolid, comptarà amb un catàleg bilingüe espanyol/anglès editat per Acción Cultural Española (AC/E) i Ediciones Anómalas sota la direcció de la comissària de la mostra, Rosa Martínez, on el lector trobarà reflexions reveladores sobre Teresa de Jesús i sobre l’art com a camí espiritual a través de les obres dels artistes participants, així com els assajos de María Bolaños, directora del Museu Nacional d’Escultura; Giuliana Di Febo, historiadora; Julia Kristeva, psicoanalista i escriptora, i Rosa Martínez.

+ NOTICIAS